Peuters & Kleuters

DCD Stoornis

Enkele motorische vaardigheden die voor sommige kinderen automatisch lijken te leren is dat voor sommige kinderen niet het geval. Dat kunnen kinderen zijn met DCD. Developmental Coordination Disorder is het laatste decennia in Nederland een bekend begrip geworden. Het betreft 10-14% van de kinderen. Het is belangrijk om dit probleem vroegtijdig te herkennen om grotere problemen te voorkomen. Wil je weten of je kind ook DCD heeft en/of zoek je professionele hulp? Ik kan je als kinderfysiotherapeut verder helpen. 

DCD Stoornis

Herken je een of meer van deze symptomen bij jouw kind?

Merk je dat jouw kind (intensieve) beweging gaat vermijden? En gun je het jouw peuter weer om zorgeloos te kunnen genieten tijdens het spelen en sporten? Dan help ik jullie graag verder.

Zie jij één van deze klachten terug in jouw kind?

Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

"De meeste behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar".

DCD stoornis

Ik zal de hulpvraag in kaart brengen middels een anamnese (kort vragengesprek) en de ouders vragenlijsten meegeven m.b.t. het motorisch functioneren. Daarnaast zal ik een motorische test (Movement ABC) afnemen om te kijken of er sprake is van een motorisch probleem. Het kind zal 30-45 minuten getest worden op de fijne en grove motoriek. Ik signaleer maar ik stel geen diagnose. Deze zal enkel gedaan worden door een revalidatie- of kinderarts.

Indien er sprake is van een motorische probleem dan geef ik gerichte behandeling. Mocht er weinig vooruitgang te zien zijn, dan verwijs ik jullie terug naar de (huis)arts.

Naast behandeling geef ik adviezen voor thuis om de motoriek verder te stimuleren. 

Een behandeling op maat kan betekenen dat ik kies voor het maken van een parcours, waarin jouw kind balans leert houden. Daarnaast kan het inhouden dat er oefeningen gedaan worden in andere spelvormen om te zorgen voor een betere coördinatie en spierkracht.

Het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van het kind groeien.

Het doel is uiteraard om te zorgen dat de algehele ontwikkeling en het bewegen zelf weer goed verloopt en dat je kind weer plezier krijgt in bewegen.
5/5
“Via de logopediste van onze dochter Eline zijn we verwezen naar Helena. Onze dochter van 5 jaar had erg veel angst voor bewegen en was erg passief. Ze durfde niet hoog te klimmen op een klimrek of ergens vanaf te springen. Ook rende ze veel langzamer dan haar leeftijdsgenootjes en struikelde ze vaak over haar eigen voeten. Onze dochter was vaak na schooltijd erg moe maar ’s nachts kon ze moeilijk in slaap komen. Eline is toen bij Helena gekomen voor therapie op school. Heel fijn dat dit mogelijk was! Eline kwam eerst alleen maar na verloop van tijd mocht ze een vriendinnetje uit de klas kiezen om mee te gaan oefenen. Mijn dochter keek er elke keer naar uit om naar de therapie te gaan. Na enkele maanden zagen we een grote vooruitgang. Helena deed ook braingym met haar en we merkten dat ze in een korte tijd beter kon concentreren en ze kon veel beter woorden kon uitspreken. We merkten dat ze steeds beter in haar vel kwam te zitten en ze durfde steeds meer. Ze kreeg plezier. We zijn erg blij dat we op tijd hulp hebben ingeschakeld van Helena”.

Naast hulp bij een mogelijke DCD stoornis kan ik je ook helpen bij andere gebieden van de ontwikkeling van jouw peuter of kleuter

Peuter fysiotherapie
Bewegingsangst
Peuter fysiotherapie
Motorische ontwikkeling

Maak hier een afspraak

Het gezicht achter Fysio4Kids

Helena van Staveren

"Ik streef naar een optimale samenwerking met ouders, scholen en andere behandelaars in de eerste en tweede lijn".

×