Wil jij jouw baby graag op een natuurlijke wijze dichtbij jou dragen, zodat je de hechting en motoriek stimuleert? Of wil jij je handen vrij hebben om bijvoorbeeld voor de huishouding, je hond uit te laten of om wat leuks te doen met jouw peuter? Als baby fysiotherapeut en draagconsulent geef ik je advies over hoe je het beste jouw baby bij je kunt dragen. Ook kijken we samen welke ergonomische draagsystemen het beste bij jou en jouw baby passen. Als draagconsulent heb ik diverse draagdoeken en draagzakken beschikbaar zodat jij deze kunt uitproberen.
Heeft jouw baby last van een van deze symptomen dan kan een draagdoek verlichting of rust geven. Baby’s hebben namelijk behoefte aan contact en geborgenheid en zo versterk je de hechting tussen jouw en jouw baby. Door het gebruik van een draagdoek kun je aan deze behoeften tegemoet komen en signaleer je eerder de honger behoefte van je baby.
Baby’s met een (verborgen) reflux zitten graag rechtop. Daarbij kan een drager of draagdoek een uitkomst bieden. Heeft je baby buikkrampjes? Ook dan kan het dragen een positief effect hebben.
De ergonomische zithouding van je baby heeft ook een positieve uitwerking op de heupontwikkeling van je baby.
We beginnen met het passen van verschillende draagdoeken, draagzakken en draagsystemen waarbij je eerst de oefenpop gebruikt om te voelen wat jij het fijnst vindt. Daarna kun je besluiten voor welk systeem je kiest.
Je ontvangt advies over de draagduur, draagwijzen en de hoeveelheid kleding die de baby het beste kan dragen bij verschillende seizoenen.
Het beste is dat je je kindje ergonomisch draagt. Dit houdt in – een spreid-hurkhouding (oftewel M-houding of kikkerhouding). Dit betekent in de zithouding met de knietjes wat hoger dan de billen. Een draagdoek past zich aan naar de natuurlijke vorm van de ruggengraat van je kindje.
Toen ik mijn te vroeg geboren tweeling kreeg stond mijn wereld een tijd op z’n kop. Beide baby’s kregen een voorkeurshouding en afgeplatte hoofdjes. Ze waren daarnaast ook erg onrustig en moesten vaak huilen.
Als kersverse moeder heb ik veel onzekerheid gevoeld, maar Helena ondersteunde mij heel erg goed in deze periode. Ik merkte ook op dat mijn dochters heel goed op haar reageerden.
Helena gaf advies hoe ik de voorkeurshouding kon doorbreken met oefeningen, hoe ik mijn kindjes kon optillen, neerleggen, dragen, voeden, verschonen etc. Dit is goed gelukt. De hoofdjes van mijn dochters zijn volledig hersteld en ze zitten nu beiden goed in hun vel. Dit komt ook omdat Helena mij heeft geadviseerd om mijn kinderen te dragen. Ik was verrast dat Helena ook draagconsulente is. Omdat ze verschillende draagsystemen heeft, mocht ik een aantal uitproberen zodat ik met zekerheid het juiste draagsysteem kon kiezen.