Heeft jouw baby een plat achterhoofd?

Dit kan een rechte of een schuine afplatting zijn

Heeft jouw baby een plat achterhoofd? Zie je dat de oren asymmetrisch staan of zie je een bobbel op het voorhoofd? Wees hier dan vroegtijdig bij, omdat het hoofdje van je baby gemakkelijk vervormd nu het schedeltje nog zacht is en sneller kan herstellen. Indien je te lang wacht is een plat achterhoofd moeilijker te herstellen. Dit komt omdat het flexibele kraakbeen in het schedeltje verandert naar botweefsel naarmate de baby ouder wordt.
Afgeplat achterhoofd

Herken je een of meer van deze symptomen bij jouw baby?

Graag kijk ik samen met jou naar de beste behandeling van de voorkeursbehandeling van jouw baby. Iedere baby is uniek en heeft een specifiek op jouw baby gerichte behandelplan nodig. Algemene adviezen, zonder vooraf de mate van afplatting te hebben vastgesteld kunnen soms averechts werken. 

Heb je een vermoeden van een plat achterhoofdje?

Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

"De meeste behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar".

Plat Achterhoofd Fysio4kids
Bij de eerste afspraak maken we een nulmeting van de motoriek en de afplatting of asymmetrie van het hoofd. Op basis van deze observatie en meting gaan we samen een behandelplan opstellen. Iedere baby is anders en heeft andere adviezen nodig, de nulmeting is hierbij het uitgangspunt. Een behandelafspraak bij mij in de praktijk duurt ca 30 minuten. Wanneer de behandeling aan huis plaatsvindt is de duur ca. 45 minuten. 
  • In welke positie je jouw baby legt tijdens het verschonen
  • Slaapadviezen voor positie in bed en plaatsing van het bed zelf
  • Positie in de box of op het speelkleed
    Praktische oefeningen die je met je baby kunt doen
  • Adviezen over voedingshouding en draaghouding

 

Na de eerste behandeling maken we een vervolgafspraak en zullen we de voortgang van de voorkeurshouding monitoren en krijg je tips en adviezen om de motoriek te stimuleren. 

Bij de eerste afspraak maken we een nulmeting van de motoriek en de afplatting of asymmetrie van het hoofd. Op basis van deze observatie en meting gaan we samen een behandelplan opstellen. Iedere baby is anders en heeft andere adviezen nodig, de nulmeting is hierbij het uitgangspunt. Een behandelafspraak bij mij in de praktijk duurt ca 30 minuten. Wanneer de behandeling aan huis plaatsvindt is de duur ca. 45 minuten. 

Kinderfysiotherapeut

 

Naast het behandelplan en mijn adviezen krijg je toegang tot de Skully App. Met behulp van de Skully app kan er snel en betrouwbaar de mate van afplatting en voorkeurshouding in kaart worden gebracht. Middels deze nieuwste methode kun je deze afplatting monitoren. Zo weet je vrij snel of de behandeling effectief is. 

 
Daarnaast kan ik met een betrouwbare test de motoriek van je kindje in kaart brengen. Je krijgt van mij tips en oefeningen waarmee je gelijk mee aan de slag kunt. Niet alleen bewegen en motorische ontwikkeling vind ik belangrijk. Ook emoties, gedrag en het verwerken van interne en externe prikkels zorgen ervoor dat een kind lekker in zijn vel zit en gezien wordt
 
Ik behandel ook aan huis (kinderen van 0-2 jaar). Ik heb dan alleen een verwijsbrief nodig van de
(huis)arts.

Elke baby is anders en het aantal behandelingen is per voorkeurshouding is verschillend. Tijdens de eerste afspraak kan ik een globale inschatting maken van het aantal behandelingen. Na de behandelingen weet je precies wat jouw baby nodig heeft om de afplatting en voorkeurspositie te verminderen. Door het stimuleren van de motoriek zul je ervaren dat de voorkeurshouding veranderd en daarmee ook de afplatting verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. 

5/5

Toen ik mijn te vroeg geboren tweeling kreeg stond mijn wereld een tijd op z’n kop. Beide kinderen kregen een voorkeurshouding en afgeplatte hoofdjes. Ze waren daarnaast ook erg onrustig en moesten vaak huilen.
Als kersverse moeder heb ik veel onzekerheid gevoeld, maar Helena ondersteunde mij heel erg goed in deze periode. Ik merkte ook op dat mijn dochters heel goed op haar reageerden. Helena gaf advies hoe ik de voorkeurshouding kon doorbreken met oefeningen, hoe ik mijn kindjes kon optillen, neerleggen, dragen, voeden, verschonen etc. Dit is goed gelukt. De hoofdjes van mijn dochters zijn volledig hersteld en ze zitten nu beiden goed in hun vel. Dit komt ook omdat Helena mij heeft geadviseerd om mijn kinderen te dragen.
Ik was verrast dat Helena ook draagconsulente is. Omdat ze verschillende draagsystemen heeft, mocht ik een aantal uitproberen zodat ik met zekerheid het juiste draagsysteem kon kiezen.

L. Bruggink

Naast hulp bij een onrustige baby kan ik je ook helpen bij andere gebieden van de ontwikkeling van jouw baby.

Maak hier een afspraak

Fysio4kids Motorische ontwikkeling Oldenzaal Hengelo

Het gezicht achter Fysio4Kids

Helena van Staveren

"Ik streef naar een optimale samenwerking met ouders, scholen en andere behandelaars in de eerste en tweede lijn".

×